Een elektrische fiets maakt gebruik een motor, een accu en een klein computertje. Het computertje zorgt ervoor dat de elektro motor precies het vermogen geeft wat je nodig hebt. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de hulpmotor uitgeschakeld als je sneller dan 25 km/u gaat (dit is verplicht).

Motor

De motor in elektrische fietsen is direct gekoppeld aan het wiel. We zullen niet ingaan op de technische details van de zogenoemde hubmotor of naafmotor. De directe koppeling is gedaan omdat dit de hoogste efficiëntie met zich mee brengt en een hogere efficiëntie betekend een grotere actieradius.

Het gemiddelde vermogen van een elektrische fiets ligt op 250 watt. Dit vermogen is goed voor een snelheid rond de 25 km/u, wat het wettelijk maximum is voor fietsen. De elektro motoren werken op 24 volt met een verbruik van rond de 10 ampère. 

Accu

Een accu levert de benodigde energie voor de motor en fietsverlichting. Bij sommige elektrische fietsen is het mogelijk om een extra accu te koppelen en op deze manier de actieradius te verdubbelen. Meer informatie met betrekking tot de elektrische fiets accu.

Typen

Vaak is er onduidelijkheid wat met een e-bike of pedelec wordt bedoeld. Allebei zijn het elektrische fietsen, er is echter een verschil in hoe ze werken.

Pedelec

Een pedelec (Pedal Electric Cycle, wat pedaal elektrische fiets betekend) is een e-fiets waarbij je zelf moet trappen en de motor zorgt voor trapondersteuning. Op het moment dat je gaat trappen zorgt een computer ervoor dat de hulpmotor begint te werken zodat je lichter trapt. Je komt dus eenvoudiger vooruit met minder inspanning, het lijkt een beetje alsof je de wind in de rug hebt. Je kan van je eigen fiets een elektrische fiets maken met een ombouwset.

E-Bike

De e-bike (Electronic Bike) is meer een elektrische snorfiets, je hoeft niet zelf te trappen. Door middel van een gashendel geef je gas en kan je snelheid maken zonder zelf enige inspanning te leveren. Je kan meefietsen op en e-bike, al heeft dit geen invloed op de prestatie van de elektrische motor.