Heb je een gewone fiets en wil je deze graag elektrisch maken? Dat is tegenwoordig geen enkel probleem meer met een ombouwset. Een fiets ombouwen naar een elektrische fiets is niet super ingewikkeld, maar er komt wel het een en ander bij kijken.

Veel mensen willen wel een elektrische fiets, maar vinden de modellen op de markt te duur. Dan is het een goede optie om er een zelf te bouwen. Dit kan je doen met een ombouwset ofwel zelfbouwset. Met zo’n zelfbouwset kan je een normale fiets ombouwen op verschillende manieren ombouwen tot een elektrische fiets. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, want de fiets zelf heb je al! Zo’n elektrische fiets ombouwset kan je op een aantal websites bestellen, of bij een fietsenwinkel in de buurt kopen.

Even ter indicatie, een elektrische fiets ombouw pakket is er al vanaf €275! Twee websites waar je terecht kan voor ombouwsets zijn RAT Holland en V-Fiets.

Verschillende ombouwsets

Er zijn verschillende sets te verkrijgen waarmee je een gewone fiets kan ombouwen. Zo’n zelfbouwset is redelijk eenvoudig te installeren. Vind jij jezelf niet handig genoeg, ben je niet in staat om het zelf te doen of heb je er gewoonweg geen tijd voor, dan is het natuurlijk ook mogelijk om het ombouwen van je fiets uit handen te geven. Een gespecialiseerde ombouwer, fietsenmaker of handige kennis kan je uiteraard ook helpen. 

Je kan precies de set kan kiezen die je nodig hebt. Motoren zijn er in diverse versies: een losse die je zelf moet inbouwen, of een model wat al in een wiel is geïntegreerd. Bij de laatste versie hoef je het wiel alleen maar in je fiets te hangen. Deze ‘ingespaakte’ wielen zijn standaard in een aantal maten te verkrijgen (20, 24, 26 en 28 inch), heb je een andere maat nodig, dan kan je daar naar vragen bij een speciaalzaak. De bovengenoemde oplossingen zijn bestemd voor verwerking in het achterwiel, voor inbouw in het voorwiel is er nog een V-Mini motor beschikbaar. Zo zijn er verschillende accu’s zoals wat krachterige versies voor bijvoorbeeld bakfietsen.