Uiteraard moet de accu van je e-fiets opgeladen worden. Dit kan je in elk stopcontact doen, er is dus geen speciale aansluiting nodig. Zorg ervoor dat je de accu de eerste keer voor gebruik volledig oplaad om de accu op sterkte te laten komen. Opladen kan met de losse accu of moet gebeuren met de ‘hele fiets’, het ligt eraan welk systeem je fiets gebruikt. Het opladen kan het best onder normale omstandigheden gebeuren, dat wil zeggen in een droge ruimte bij een normale temperatuur. BijĀ elektrische fiets tests vind je meer over prestaties van de verschillende populaire modellen.

Soorten elektrische fiets accu’s: 

  1. Nikkel Cadmium accu (NiCd)
  2. Nikkel Metaal Hydride accu (NiMh)
  3. Lithium-Ion accu (Li-Ion)
  4. Lithium-Polymer accu (Li-PO)

Elk type accu heeft zo zijn voor- en nadelen. De NiMh heeft de afgelopen tijd de NiCd vervangen, dus die vind je niet meer terug bij nieuwe fietsen. 

Voor- en nadelen accu’s

1 Nikkel Metaal Hydride accu (NiMh)
Voordelen: hoge energie dichtheid en bestand tegen sterk wisselende vermogensafgifte.
Nadelen: kunnen niet zo goed tegen temperatuur schommelingen.

2 Lithium-Ion accu (Li-Ion)
Voordelen: licht, relatief veel capaciteit  en bestand tegen temperatuur schommelingen.
Nadelen: kortere levensduur en vrij prijzig.

3 Lithium-Polymer accu (Li-PO)
Voordelen: hoog vermogen per gewicht en snel op te laden.
Nadelen: geen.

Opladen onderweg

Het mooie is dat de benodigde elektriciteit om je elektrische fiets op te laten erg goedkoop is, een elektrische fiets verbruikt rond de 5 cent aan elektriciteit per 100 kilometer. Dit komt neer op slechts een paar cent per oplaadbeurt. Dus als je op bezoek gaat bij kennissen hoeven zij zich geen zorgen te maken dat je met het opladen van je fiets hun op kosten jaagt. 

Oplaadpunten

Het vinden van oplaadpunten wordt steeds eenvoudiger. Er zijn steeds meer plaatsen waar je de elektrische fiets accu kan opladen. Dankzij websites als dezedeze en deze is het eenvoudig om alvast thuis een aantal oplaadstations (waaronder restaurants en winkels) te vinden zodat je bij langere fietstochten van te voren een tussenstop kan inplannen!